"Byter renare luft mot förgiftning"

Gör hela livscykelanalysen när det gäller elbilar, uppmanar insändarskribenten. Arkivbild

Gör hela livscykelanalysen när det gäller elbilar, uppmanar insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-04-27 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Röske, (SN 16/4) vill tredubbla förnybar el. Jovisst kan så ske. Priset vi måste betala är emellertid förskräckande miljövidrigt. Förnyelsebar energi byter renare luft mot förgiftning av vårt grundvatten.

En av insatsvaror för förnyelsebart är nickel som produceras i bland annat Indonesien. Nickelproduktion där är starkt energikrävande som sker med kolkraft i gigantisk skala, innebärande att vi förflyttar utsläppen från Sverige till Indonesien. Elbilar förstör ekosystem och människors liv är en pågående realitet i Indonesien. Förädling av nickel sker genom syraprocesser genererande höggiftigt avfall i enorma mängder. Köper MR en svensk batteribil drabbar MR människor i Indonesien med förgiftat vatten, luft och kolkontaminerat regn. Samma gäller i högsta grad insatsvaror för vindsnurror. Eländet upprepas när nickel och många andra jordartsmetaller måste återvinnas ur batterier och vindsnurror.

Idag är Österlen i Skåne och Vättern illa svårt hotade av planerade gruvor. Österlens böljande kullar och Vätterns dricksvatten riskerar bli ett minne blott. Och då är båda nämnda blott två av långt fler planerade täkter i Sverige. Detta för att skapa MR:s förnyelsebara energi.

MR har att lära sig innebörden av genomgripande livscykelanalys, från första spadtaget för gruva till sista gnuttan giftig metall är återvunnen.