Nu startar SN-novellen – vem skriver årets bästa story?

Här är ett meddelande till alla unga och skrivsugna: Släpp loss fantasin - skriv en fiktiv berättelse och delta i SN:s traditionella novelltävling!

Här är pristagarna i förra årets SN-novellen samlade på Stadshustrappan i Nyköping.

Här är pristagarna i förra årets SN-novellen samlade på Stadshustrappan i Nyköping.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2020-09-10 20:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Södermanlands Nyheter arrangerar varje höst en novelltävling för unga i Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund. I prispotten finns pengar, biobiljetter och presentkort på böcker. 

I fjol var temat "Mystik" och vi fick vi in 180 bidrag! Årets tema är "Efter apokalypsen". 

Du har säkert läst böcker eller sett filmer med postapokalyptiskt tema. Som till exempel Suzan Collins "Hungergames" eller Netflixserien "Rain". Är du en gamer har du kanske spelat spel där jorden har gått under på grund av kärnvapenkrig och de överlevande hotas av supermutanter - som i "Fallout 4".

Verkligheten inbjuder också till katastrofscenarier. De senaste åren har präglats av nyheter om coronapandemin, klimatkatastofer, demonstrationer, upplopp och bränder. Tankar på jordens undergång, armageddon och ragnarök ligger inte långt borta. 

I stället för att säga att du inte ska oroa dig, vill vi uppmana dig att skriva en påhittad historia om vad som skulle kunna hända efter katastrofen.

Har en översvämning dränkt nästan hela jorden, men du har hittat land någonstans? Kom en rymdinvasion med krigiska varelser, som bara du och dina kompisar lyckades undfly?  Eller har en asteroid krockat med jorden och slagit ut nästan allt liv - utom ditt och några hotfulla främlingars?

Bara du vet vad som har hänt och vad dina karaktärer ska hitta på för att överleva och bygga ett nytt liv på jorden eller någon annanstans i universum. 

Så kom igen, starta datorn och skriv!

SN-novellen är öppen för alla mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever som bor i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Det spelar ingen roll om du går i skola på annan ort.

Din novell får vara max 10 000 tecken lång. Vi tar inte emot handskrivna noveller. Mejla texten till novellen@sn.se senast söndag den 4 oktober klockan 23.59. Glöm inte att skicka med namn, adress, vilken årskurs du går i och ett telefonnummer där vi kan nå dig!

Tävlingen delas in i tre klasser, en för varje stadium. En jury utser pristagarna. 

Första pris för gymnasiet och högstadiet är 1000 kronor, andra pris, 500 kronor, tredje till femte pris är biocheckar. Första pris för mellanstadiet är presentkort på böcker för 500 kronor och biocheckar. Andra till femte pris presentkort på böcker för 250 kronor. Vinnarnovellerna kommer att publiceras i SN och på sn.se. 

SN-novellen arrangeras i samarbete med Akademibokhandeln i Nyköping.