LÄt aldrig en bra kris gÄ till spillo

Om det Àr nÄgon gÄng som man ska tÀnka lite större, dÄ Àr det nu.

Om vi inte lyckas fĂ„ fler kvinnliga företagare – vĂ€lstĂ„ndsskapare – gĂ„r vi miste om halva vĂ„r kapacitet.

Om vi inte lyckas fĂ„ fler kvinnliga företagare – vĂ€lstĂ„ndsskapare – gĂ„r vi miste om halva vĂ„r kapacitet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-12-30 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Europas tillvĂ€xt har under en lĂ€ngre tid varit tĂ€mligen trög. Svenskt NĂ€ringsliv konstaterar att EU:s andel av globala BNP sjönk frĂ„n 25 procent 1990 till 17 procent 2020. Vi i Europa tycks ha Ă„terhĂ€mtat oss frĂ„n den ena ekonomiska krisen efter den andra, men utan att egentligen öka vĂ„r produktivitet pĂ„ det stora hela. Det gör att Europa halkar efter exempelvis USA och Kina. Inte nog med det, Sverige halkar ocksĂ„ efter resten av Europas lĂ€nder vad gĂ€ller tillvĂ€xt och produktivitet. Vi har dĂ€rmed en betydligt sĂ€mre konkurrenskraft. Det pĂ„verkar oss alla. DĂ€rför önskar jag mig en omfattande strukturreform under 2024. 

Att det behövs genomgripande ekonomiska reformer Ă€r glasklart. Arbetslösheten ligger över sju procent och vĂ„r tillvĂ€xt ligger lĂ„ngt efter resten av EU-lĂ€nderna. Även vad gĂ€ller Sveriges företagande – det som Ă€r motorn i ekonomin – ligger vi efter, sett till andelen företagare. Än vĂ€rre ser det ut nĂ€r vi ser pĂ„ kvinnligt företagande. HĂ€r ligger Sverige flera procent under EU-snittet – bara 28 procent av företagarna Ă€r kvinnor. Trots att vi i Sverige har en sjĂ€lvbild av att vara bĂ„de entreprenöriella och jĂ€mstĂ€llda visar de hĂ„rda och objektiva siffrorna alltsĂ„ att mĂ„nga andra lĂ€nder faktiskt Ă€r bĂ€ttre Ă€n vad vi Ă€r. 

Om vi inte lyckas fĂ„ fler kvinnliga företagare – vĂ€lstĂ„ndsskapare – gĂ„r vi miste om halva vĂ„r kapacitet. Dessutom Ă€r kvinnor tyvĂ€rr Ă€ven underrepresenterade i arbetskraften, dĂ€r sĂ€rskilt utrikesfödda kvinnor stĂ„r lĂ„ngt bort frĂ„n arbetsmarknaden. 

Egentligen har ingen regering sedan Reinfeldt 1, dĂ„ med visionen om arbetslinjen, lyckats eller vĂ„gat genomföra nĂ„gra mer genomgripande ekonomiska reformer. Till stor del beror det nog pĂ„ att sĂ„dana genomgripande reformer sĂ€llan gör en regering mer populĂ€r. NĂ€r de ekonomiska reformer och regelskĂ€rpningar som krĂ€vdes för att genomföra arbetslinjen, kom pĂ„ plats, dĂ„ möttes dessa av en kritikstorm. En annan anledning till att vi har fĂ„ strukturreformer Ă€r att de ocksĂ„ tar lĂ„ng tid att konstruera. 

NĂ€r den första Alliansregeringen tilltrĂ€dde var mĂ„nga reformer redan uttĂ€nkta och fĂ€rdigförhandlade. NĂ€r dagens politiska landskap mest gĂ„r ut pĂ„ att diskutera “vem som tar vem” och prĂ€glas av lĂ„nga regeringsbildningar har den faktiska, lĂ„ngsiktiga sakpolitiken lagts Ă„t sidan. De senaste Ă„ren har regeringar Ă€gnat sig Ă„t lappande och lagande, slĂ€ckt brĂ€nder och skyllt sina misslyckanden pĂ„ andra – oavsett om det varit tidigare regeringar, opposition eller det rĂ„dande omvĂ€rldslĂ€get.

undefined
Kanske Àr det dags för en bred skattereform? En förstÀrkning av arbetslinjen? Eller en plan för att fÄ utrikesfödda kvinnor i arbete?

Winston Churchill sade: "LĂ„t aldrig en bra kris gĂ„ till spillo”. Om det Ă€r nĂ„gon gĂ„ng som man ska tĂ€nka lite större Ă€r det nu. Sverige Ă€r inne i en lĂ„gkonjunktur samtidigt som inflationen Ă€r hög. Det har förstĂ€rkt och synliggjort strukturella problem. Kanske Ă€r det dags för en bred skattereform? En förstĂ€rkning av arbetslinjen? En plan för fler utrikesfödda kvinnor i arbete?

NĂ€r vi nu gĂ„r in i 2024 Ă€r det sista chansen för regeringen att sjösĂ€tta en större reform innan det Ă€r dags för riksdagsvalrörelse igen. Jag hoppas regeringen hittar modet att dra nytta av denna kris för att stĂ€rka Sverige lĂ„ngsiktigt. 

Framtidsblick, del 5. Den hÀr texten ingÄr i ledarsidans jul- och nyÄrsserie som fÀster blicken pÄ det nya Äret.